loading
blog-img

.NET Framework predstavlja dinamično okruženje za izvršenje programa dizajnirano za aplikacije usmerene na .NET Framework. Ovaj okvir obuhvata common language runtime okruženje (CLR) za upravljanje memorijom i sistemskim uslugama, kao i o class library, što omogućava programerima da koriste snažan i pouzdan kod u raznim aspektima razvoja aplikacija.

Razumevanje .NET Framework-a

.NET, sveobuhvatna platforma za razvoj, integriše alate, programske jezike i biblioteke za izgradnju raznovrsnih aplikacija. Sa višestrukim implementacijama, .NET olakšava izvršavanje koda na različitim platformama poput Linuxa, macOS-a, Windowsa, iOS-a, Androida i dalje:

  1. .NET Framework: Originalna implementacija koja podržava veb sajtove, servise i desktop aplikacije, pretežno na Windowsu.
  2. .NET: Implementacija za više platformi za pokretanje aplikacija na Windowsu, Linuxu i macOS-u, prethodno poznata kao .NET Core. Prešla je na model otvorenog koda na GitHub-u.
  3. Xamarin/Mono: Usmerena ka mobilnim operativnim sistemima, uključujući iOS i Android.
  4. .NET Standard: Formalna specifikacija koja harmonizuje API širom različitih .NET implementacija, olakšava besprekorno izvršavanje koda i biblioteka.

Otkrivanje Arhitekture .NET Framework-a

Common Language Runtime (CLR): Izvršni motor upravlja aplikacijama pružajući osnovne usluge poput upravljanja nitima, prikupljanja smeća, sigurnosti tipova i rukovanja izuzecima.

Class Library: Ova kolekcija API-ja i tipova pruža zajedničku funkcionalnost, uključujući rad sa stringovima, datumima, brojevima, operacijama sa datotekama, konekcijama sa bazom podataka i prikazivanjem grafika.

.NET aplikacije uglavnom koriste programske jezike poput C#, F# ili Visual Basic, kompajlirajući kod u Common Intermediate Language (CIL). Kompajlirani kod se čuva u sklopovima sa ekstenzijama .dll ili .exe. Tokom izvršavanja, CLR koristi just-in-time kompajler (JIT) da prevede CIL u mašinski kod kompatibilan sa određenom arhitekturom host računara.